PRZEPIS OD SZCZYPTA.WANILII
Kokosowe ciasto bounty bez pieczenia
Składniki
- 200 g herbatników
- 500 ml śmietanki 30% (300 ml do rozpuszczenia czekolady + 200 ml do ubicia)
- 100 g białej czekolady
- 40 g cukru pudru
- 200 g wiórków kokosowych Bakalland
- polewa o smaku mlecznej czekolady Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj masę kokosową. W garnku podgrzej 300 ml śmietanki, podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia, nie gotuj. Następnie dodaj kostki białej czekolady i podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj cukier puder, wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do całkowitego wystudzenia.
KROK 2: 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubij na sztywną pianę, połącz z wystudzoną masą kokosową za pomocą szpatułki.
KROK 3: Ciasto układaj warstwami. Herbatniki ułóż na dnie blaszki (28x18,5 cm). Na warstwie herbatników rozsmaruj równo całą masę kokosową, przykryj warstwą herbatników.
KROK 4: Przygotuj polewę. Polej ciasto równą warstwą polewy i wstaw na całą noc do lodówki.
Przepis na kokosowe ciasto Bounty bez pieczenia to prawdziwa gratka dla miłośników kokosa i czekolady! Inspiracją dla tego smakołyku jest popularny baton Bounty, a deser zachwyca swoją kremową konsystencją i bogatym smakiem. Jest to idealne ciasto dla osób, które szukają łatwego i szybkiego przepisu – bez potrzeby używania piekarnika!
Warstwy kruchego spodu, aksamitnej masy kokosowej oraz intensywnie czekoladowej polewy tworzą harmonijną całość, która z pewnością podbije serca domowników i gości. Dzięki swojej prostocie, ciasto świetnie sprawdzi się jako codzienny deser, ale także jako efektowny dodatek na przyjęcia i spotkania rodzinne.
Dobra rada:
Wlej polewę czekoladową na środek ciasta. Następnie delikatnie rozprowadzaj ją szpatułką, nożem cukierniczym lub łyżką w kierunku brzegów, wykonując koliste ruchy. Równomierne rozprowadzenie polewy ułatwia szeroka szpatułka lub silikonowa łopatka. Trzymaj ją płasko i przesuwaj po powierzchni, aby wygładzić polewę.