Babka majonezowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki o pojemności około 2 litrów wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj majonez i mieszaj, aż składniki się połączą.

KROK 3: Stopniowo dodawaj gorącą wodę i ekstrakt waniliowy, mieszając ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Masa powinna być jednolita i bez grudek.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Wyrównaj wierzch szpatułką lub łyżką.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie na kratce przez około 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce. Po wystudzeniu możesz udekorować babkę lukrem białym i czekoladowymi jajkami. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy