Składniki
Ciasto:
- ciasto kruche Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnej margaryny lub masła
Masa serowa:
- 1 kg sera na sernik
- 180g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Delecta
- 4 żółtka
- 40g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki naturalnego kakao
Piana:
- 6 białek
- 150g cukru
- 1 kisiel wiśniowy Delecta
Przygotowanie
Wymiary blachy 25 cm x 36 cm
KROK 1: Przygotuj kruche ciasto - do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajo, pokrojoną margarynę (masło). Miksuj na średnich obrotach przez 1‒2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.
KROK 2: Do miski przełóż ser, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj
mikserem. Ciasto podziel na 3 części: 2 większe i 1 mniejszą. Do jednej z większych porcji dodaj kakao, owiń folią spożywczą i włóż wraz z mniejszą porcją do zamrażalnika na 30 minut.
KROK 3: Pozostałą część ciasta rozłóż w natłuszczonej i podsypanej mąką blasze. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut. Na ostudzony dobrze spód nałóż dżem.
KROK 4: Ciasto z kakao wyjmij z zamrażalnika, zetrzyj na tarce i rozłóż je na dżemie. Na ciasto wylej masę serową i wyrównaj.
KROK 5: Białka wraz z cukrem ubij na sztywno. Dodaj kisiel i wymieszaj. Pianę wyłóż na ciasto i wyrównaj.
KROK 6: Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia.