Babka twarogowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki o pojemności około 2 litrów wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny.

KROK 3: Twaróg zmiel dwa razy lub dokładnie rozgnieć widelcem, aby pozbyć się grudek, a następnie dodaj do masy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

KROK 4: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie stopniowo dodawaj do masy twarogowej, mieszając delikatnie do połączenia składników.

KROK 5: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie na kratce przez około 15 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź. Jeśli chcesz, możesz posypać babkę cukrem pudrem. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy