Blok czekoladowy z suszonymi owocami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
- 80 g masła
- 150 g mleka w proszku
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki ulubionych suszonych owoców Bakalland
- 8 podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki kakao
Dekoracja:
- 3 łyżki wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Masło i cukier rozpuszczamy wraz z wodą w rondelku, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
KROK 2: Mleko w proszku mieszamy z kakao, dodajemy do nich przestudzony tłuszcz i energicznie mieszamy łyżką. Kiedy masa będzie gładka i nieco luźniejsza niż kruche ciasto dodajemy pokruszone wcześniej biszkopty i suszone owoce.
KROK 3: Ciasto zagniatamy dłonią do momentu, aż składniki dobrze się wymieszają. Gotową masę przekładamy do keksówki posmarowanej oliwą i obsypanej kokosem.
KROK 4: Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu deser kroimy nożem i podajemy udekorowany ulubionym pikiem.