Składniki
Kruchy spód:
- 160 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 130 g miękkiego masła
- 2 żółtka (białka odłóż do bezy)
Masa serowa:
- 3 całe jajka
- 3 żółtka (białka odłóż do bezy)
- 160 g cukru drobnego
- 1 cukier wanilinowy Delecta
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 2 budynie śmietankowe Delecta
- 500 ml mleka
- 1/3 szklanki oleju
Beza:
- 5 białek
- 220 g cukru drobnego
- szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
KROK 1: W misce umieść składniki na kruchy spód i zmiksuj na dużych obrotach, następnie zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto pokrój na plastry i wyłóż nim blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
KROK 2: W misce umieść 3 jajka, 3 żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy i zmiksuj przez 3-4 minuty, aż uzyskasz jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj twaróg i miksuj do połączenia. W dzbanku wymieszaj mleko oraz budynie. Dodaj do masy serowej wraz z olejem i zmiksuj do połączenia. Gotową, rzadką masę przelej na upieczony spód, wstaw do piekarnika i piecz 60 minut w 170 stopniach C.
KROK 3: Pod koniec pieczenia sernika przygotuj bezę. Biała ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. nie przerywając ubijania, aż uzyskasz sztywną i gęstą pianę.
KROK 4: Bezę wyłóż na sernik i wstaw z powrotem do piekarnika. Obniż temperaturę do 150 stopni C i piecz jeszcze 30 minut. Gotowe ciasto ostudź w piekarniku, uchylając lekko drzwiczki następnie wstaw na noc do lodówki.