Przepis od SŁODKI TEMAT
Mini pączki z kremem amaretto
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
18
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Krem:
- 70 g mlecznej czekolady
- 20 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki 30%
- 150 g mascarpone
- 1/3 łyżeczki naturalnego olejku Amaretto Delecta
Pączki:
- 250 g twarogu półtłustego w kostce
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru migdałowego Delecta lub domowego cukru migdałowego ( na 500 g drobnego cukru daj łyżeczkę olejku Amaretto Delecta )
- 160 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 50 g wiórków czekoladowych
- migdały Bakalland
Do smażenia:
- 1 litr oleju rzepakowego
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj bazę kremu - ganache czekoladowy. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekolady. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
KROK 2: Jeśli chcesz wykorzystać domowy cukier migdałowy to wymieszaj drobny cukier z olejkiem i szczelnie zamknij w słoiku.
KROK 3: Olej wlej do wyższego garnka o mniejszej średnicy i rozgrzej go do Ok. 150 - 170 stopni ( pączki powinny w nich swobodnie pływać nie dotykając dna garnka). Ser rozgnieć, dodaj jajka, cukier i mąkę wymieszaną z sodą. Wszystkie składniki połącz. Zwilż lekko łyżkę i dłonie oliwą. Nakładaj ciasto wielkości orzecha włoskiego i formuj w dłoniach pączki. Kładź je na rozgrzanych olej i na małej mich palnika smaż Ok. 7-10 minut. W czasie smażenia będą się swobodnie obracać. Usmażone pączki odsącz na ręczniku papierowym i jeszcze gorące obtocz w cukrze cynamonowym - wystudź.
KROK 4: Przygotuj krem. Ganache zmiksuj na sztywno z mascarpone. Dodaj olejku i ponownie zmiksuj. W pączkach zrób niewielkie wgłębienia i nałóż za pomocą małej tylki krem. Posyp pączki wiórkami czekoladowymi i udekoruj migdałami.