Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
KROK 2: Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na cienki placek. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm i długości 10-15 cm. W każdym pasku zrób nacięcie w środku i przewlecz przez nie jeden koniec, tworząc charakterystyczny kształt faworków.
KROK 3: Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż faworki na blasze, zachowując odstępy między nimi.
KROK 4: Piecz faworki w piekarniku przez około 10-15 minut, aż staną się złote i chrupiące.
KROK 5: Wyjmij faworki z piekarnika i jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.