Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typu 550
- 7 g suchych drożdży Delecta
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
- lukier biały Delecta
- 1 litr oleju do głębokiego smażenia
- pistacje Bakalland do posypania pączków
- płatki róży do posypania (opcjonalnie)
Krem pistacjowy:
- 150 g śmietanki kremówki 36%
- 120 g pasty słodzonej pistacjowej 100%
- 250 g serka mascarpone
Przygotowanie
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
KROK 1: Mąkę przesiej do miski i dodaj suche drożdże. W mleku rozpuść cukier i wlej do miski z mąką. Dodaj jajko, żółtka, sól i masło. Wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto powinno być dosyć mocno lepkie
KROK 2: Odłóż je do wyrastania na 30 minut do nagrzanego na 30 stopni piekarnika. Miskę przykryj czystą ściereczką bawełnianą
KROK 3: Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 20 mniejszych części i uformuj kulki. Pączki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce
KROK 4: Rozgrzej olej do smażenia pączków. Jego temperatura powinna wynosić 175 stopni. Uformowane pączki kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż je na rumiano ok. minuty na stronę. Jeśli pączki będą się przypalały, zmniejsz moc palnika. Usmażone pączki połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
KROK 5: Lukier Delecta przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Gotowe i schłodzone pączki polej wcześniej przygotowanym lukrem.
KROK 6: Przygotuj krem pistacjowy. W misce umieść krem pistacjowy i dodaj śmietankę oraz mascarpone. Wymieszaj do połączenia się składników.
KROK 7: Przygotuj rękaw i szpryce cukierniczą oraz krem pistacjowy do nadziewania pączków Przy użyciu szprycy, nadziewaj pączki kremem pistacjowym. Pączki udekoruj posiekanymi pistacjami i płatkami róży