Składniki
- 160 g drobnego cukru
- 250 g płynnego miodu
- 80 ml wody
- 3 białka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego Delecta
- 12 wafelków do lodów
- 150 g czekolady gorzkiej
- 80 g masła
- 1 posypka Smak Owocowy Dekorada Delecta
Przygotowanie
KROK 1: W rondelku umieść cukier, miód oraz wodę. Podgrzewaj często mieszając, przez około 7-10 minut, aż powstaje jednolity, wrzący syrop.
KROK 2: Białka umieść w misce razem z sokiem z cytryny i ubij na sztywno. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj do białek syrop wlewając go cienkim strumieniem. Na koniec wlej naturalny ekstrakt waniliowy i dalej miksuj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
KROK 3: Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do wafelków do lodów. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby stężały.
KROK 4: Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Lekko ostygniętą, ale nadal płynną polewą oblej lody i posyp je posypką. Odstaw do lodówki, aby polewa stężała.