Beignets - francuskie pączki
Składniki
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 8 g drożdży Delecta
- 2 łyżki roztopionego masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
KROK 1: W misce wymieszaj ciepłe mleko, wodę, cukier i drożdże. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną działać i powstanie piana.
KROK 2: Dodaj do mieszanki drożdżowej jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
KROK 3: Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Pokrój ciasto na kwadraty o boku około 5 cm.
KROK 4: W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni C. Partiami smaż beignets przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się złote i spuchną.
KROK 5: Wyjmij beignets z oleju i odsącz je na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.