fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Bułeczki drożdżowe z kremem i frużeliną malinową - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bułeczki drożdżowe z kremem i frużeliną malinową
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto drożdżowe:

Krem:

  • 150 g zimnego mascarpone
  • 120 ml śmietanki 30 %
  • 1-2 łyżeczek cukru pudru

Frużelina:

  • 150 g malin ( mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny

Polewa:

  • 100 g czekolady ( deserowa / mleczna)
  • 2 - 3 łyżki mleka

Przygotowanie

KROK 1:  Zawartość opakowania Takie to proste Słodkie bułeczki wsyp do naczynia. Dodaj jajko, roztopione masło i mleko. Miksuj końcówkami typu „haki” lub wyrób ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

 
KROK 2: Wyrośnięte ciasto podziel na 9-12 części i uformuj z nich bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw je do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem. 
 
KROK 3: Blaszkę wstaw do zimnego piekarnika i od razu nastaw go na 180 stopni - piecz ok 30 minut do zarumienienia. 
 
KROK 4: Maliny, cukier i sok z cytryny zagotuj. Wymieszaj skrobię z niewielką ilością wody i wlej do gotujących się malin. Gotuj chwilę frużelinę i odstaw do wystudzenia. 
 
KROK 5: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wlej do niej mleko i wymieszaj rózgą kuchenna do połączenia się składników. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, to dolej jeszcze mleka. 
 
KROK 6: Z wystudzonych bułeczek odkrój górną część. Ułóż je na kratce i oblej polewą - odstaw do stężenia polewy. 
 
KROK 7: Przygotuj krem - zmiksuj składniki i przełóż krem do rękawa cukierniczego. Nałóż krem na spód bułeczki, zostawiając środek wolny. 
 
KROK 8: Wyłóż na środek bułeczki łyżeczkę frużeliny i przykryj tą częścią, która była oblana czekoladą. 
 
KROK 9: Udekoruj bułeczki według własnego pomysłu. 
 
Autorką przepisu jest: Karolina Stolarska Bigos - Słodki temat 

Bułeczki drożdżowe z kremem i frużeliną malinową

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+