Składniki
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aż masa stanie się błyszcząca i gęsta.
KROK 2: W osobnej misce ubij żółtka z olejem roślinnym, a następnie dodaj gorącą wodę. Mieszaj, aż składniki się połączą.
KROK 3: W kolejnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Przesiej suche składniki do masy żółtkowej, delikatnie mieszając.
KROK 4: Ostrożnie wmieszaj ubite białka do masy żółtkowej, starając się nie stracić puszystości masy. Używaj ruchów składających, aby delikatnie połączyć składniki.
KROK 5: Przelej ciasto do formy (np. tortownicy o średnicy 23 cm), wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez około 30-35 minut, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozwól mu ostygnąć na kratce.