1h 12 porcji Łatwy
Mini-serniczki pierniczkowe

Mini-serniczki pierniczkowe

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 300 g twarogu sernikowego
  • 1 jajo
  • 80 g cukru
  • 30 g masła

Dekoracje:

Jak przygotować mini-serniczki pierniczkowe?

Połączenie sernika i pierniczków? To po prostu musi być pyszne!

  1. Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie na dużej stolnicy wałkujemy ciasto na blat o grubości około 1-1,5 cm.
  2. Przygotowujemy formę do muffinek – smarujemy ją masłem i wysypujemy mąką.
  3. Z ciasta wycinamy szklanką koła wielkości otworów w formie.
  4. Przygotowane placki kładziemy na otworach i delikatnie zagłębiamy, aby powstały mini-miseczki. Ciasto powinno wypełniać dość obficie otwory formy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  6. Jajo ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy twaróg i stopione masło.
  7. Całość miksujemy na gładką masę, którą w kolejnym kroku rozkładamy równomiernie w piernikowych miseczkach.
  8. Tak przygotowane mini-serniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
  9. Gotowe serniczki posypujemy z wierzchu przyprawą do piernika oraz opcjonalnie cukrowymi dekoracjami wyciętymi z lukru i ulubionym pikiem.

Doskonałe rozwiązanie, gdy członkowie rodziny przepadają za sernikiem, a trwa akurat sezon przedświąteczny. Palce lizać!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...