Składniki
- 2 szklanki mąki bezglutenowej (np. mieszanka ryżowa lub kukurydziana)
- 1/2 szklanki melasy lub syropu klonowego
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 100 g masła, miękkiego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (mieszanka cynamonu, goździków, imbiru, kardamonu)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1: W małym rondlu, na średnim ogniu, podgrzewaj melasę z cukrem brązowym i masłem, mieszając, aż składniki się połączą i cukier się rozpuści. Odstaw z ognia i pozwól lekko ostygnąć.
KROK 2: W dużej misce wymieszaj mąkę bezglutenową, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Dodaj ostudzoną mieszankę miodową i jajko, mieszając, aż ciasto będzie jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki.
KROK 3: Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
KROK 4: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek do ciastek wytnij kształty.
KROK 5: Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ ciasteczka nieco się rozrosną podczas pieczenia. Piecz przez około 8-10 minut, aż będą lekko złociste. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć na kratce.