Sernik tradycyjny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik tradycyjny
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego (dobrze zmielonego)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 5 dużych jaj
  • 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)

Przygotowanie

KROK 1: Rozpocznij od przygotowania masy serowej. W dużej misce wymieszaj zmielony twaróg z cukrem, mąką i wanilią. Dodaj jajka, jedno po drugim, mieszając delikatnie po każdym dodaniu. Na końcu dodaj śmietanę kremówkę, mieszając do uzyskania jednolitej masy.

KROK 2: Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Wylej masę serową do tortownicy (o średnicy około 23 cm), wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 3: Piecz sernik w piekarniku przez około 60-70 minut. Sernik powinien być ścięty, ale jeszcze lekko „trzęsący się” w środku. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku z uchylonymi drzwiczkami na około 1 godzinę.

KROK 4: Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.

KROK 5: Podawaj sernik schłodzony. Możesz go posypać cukrem pudrem lub udekorować świeżymi owocami dla dodatkowego efektu.

Sernik tradycyjny

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+