Babeczki dyniowe na halloween
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
40 min.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 350 g puree z dyni
- 70 g stopionego masła
- 70 ml mleka
- 2 jajka
Dekoracja:
- 2 opakowania białego lukru Delecta
- czarny barwnik spożywczy
Przygotowanie
KROK 1: W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: puree z dyni, stopione masło, mleko oraz jajka. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do połączenia składników.
KROK 2: Nałóż ciasto do foremek na muffinki i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach C.
KROK 3: Pierwszy biały lukier wymieszaj z 1 łyżką gorącej wody i pokryj nimi babeczki. Zostaw do zastygnięcia. Drugi biały lukier wymieszaj z łyżką gorącej wody i odrobiną czarnego barwnika spożywczego. Przełóż do foliowej torebki, odetnij róg i wyciskając lukier, narysuj na babeczkach pajęczynę. Zostaw do zastygnięcia.