Bezglutenowe bananowe muffinki
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
35 min.
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 100 g bezglutenowej mąki (np. mąka ryżowa lub kokosowa)
- 60 ml oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 75 g cukru (możesz dostosować ilość do własnego smaku)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż formę na muffinki papilotkami.
KROK 2: W misce rozgnieć banany na jednolitą masę. Dodaj jajka, olej kokosowy, cukier, cukier wanilinowy i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
KROK 3: Dodaj bezglutenową mąkę i szczyptę soli do masy bananowej. Delikatnie mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy.
KROK 4: Za pomocą łyżki nakładaj ciasto do formy na muffinki, wypełniając każdą papilotkę do około ¾ wysokości.
KROK 5: Wstaw formę do piekarnika i piecz muffinki przez około 20-25 minut, aż staną się złote i patyczek wbity w środek muffinki wyjdzie czysty.
Anna
16-01-2024
Ocena:
Pycha. Szybko, sprawnie. 😁👍