Bułeczki maślane z czekoladą
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Bułeczki słodkie Takie to proste Delecta
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 50 g masła lub margaryny
- 150 g mlecznej czekolady
Glazura:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie
KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.
KROK 2: Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
KROK 3: Czekoladę pokrój w kosteczkę, dodaj do wyrośniętego ciasta i chwilę razem zagnieć. Następnie uformuj z ciasta wałek i podziel go na 12 równych części.
KROK 4: Uformuj okrągłe bułeczki i ułóż je w niedużych odstępach od siebie w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Żółtko roztrzep z mlekiem i posmaruj mieszanką wyrośnięte bułeczki.
KROK 5: Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 23 minuty - do zarumienienia.
Rada: Jeśli bułeczki rumienią się za szybko, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia.