fbpx
Bułeczki maślane z czekoladą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bułeczki maślane z czekoladą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:

Glazura:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.

KROK 2: Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).

KROK 3: Czekoladę pokrój w kosteczkę, dodaj do wyrośniętego ciasta i chwilę razem zagnieć. Następnie uformuj z ciasta wałek i podziel go na 12 równych części.

KROK 4: Uformuj okrągłe bułeczki i ułóż je w niedużych odstępach od siebie w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Żółtko roztrzep z mlekiem i posmaruj mieszanką wyrośnięte bułeczki.

KROK 5: Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 23 minuty - do zarumienienia.

Rada: Jeśli bułeczki rumienią się za szybko, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia.

Bułeczki maślane z czekoladą - Delektujemy.pl

Bułeczki maślane z czekoladą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+