Ciasto drożdżowe ze śliwkami - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 190 min.

Składniki

Kruszonka:

Przygotowanie

KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.

KROK 2: Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).

KROK 3: Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodaj rozpuszczone masło i uformuj palcami kruszonkę.

KROK 4: Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nie wyrośnięte ciasto i rozciągnij na całej powierzchni. Śliwki przekrój na pół i usuń z nich pestki. Rozłóż je na cieście rozcięciem do góry. Posyp kruszonką, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut (do podwojenia objętości).

KROK 5: Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy