Czekoladowe biscotti z figami i solą

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 0
Czekoladowe biscotti z figami i solą

Czekoladowe biscotti z figami i solą

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Dla wielu osób filiżanka kawy bez czegoś słodkiego nie istnieje. Uważają tak również Włosi, od których zaczerpnęliśmy przepis na pyszne ciasteczka.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy pergaminem.
  3. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, a figi w drobną kosteczkę.
  4. W misce mieszamy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu dodajemy czekoladę, figi oraz sól.
  5. Rózgą ucieramy masło, kakao i jaja na gładką masę.
  6. Do masy kakaowej dodajemy dobrze wymieszane suche składniki i wyrabiamy całość.
  7. Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na dwie równe części. Z każdej z nich formujemy wałek o grubości 4 cm i delikatnie spłaszczamy.
  8. Wałki ciasta przekładamy na blachę i pieczemy przez około 20 minut.
  9. Następnie wyjmujemy ciasto z pieca i za pomocą noża z piłką kroimy je na plasterki o grubości około 1-1,5 cm.
  10. Plasterki rozkładamy z powrotem na blaszce i pieczemy kolejne 15 minut w temperaturze około 160ºC (bez termoobiegu).
  11. Ciastka można przechowywać dłuższy czas zamknięte w słoju.

Biscotti świetnie smakują z espresso lub jako przekąska do herbaty. Chyba jednak nie będą miały okazji długo zagrzać miejsca w słoiku na ciasteczka. 🙂

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 68