fbpx
Czekoladowe biscotti z figami i solą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Czekoladowe biscotti z figami i solą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Dla wielu osób filiżanka kawy bez czegoś słodkiego nie istnieje. Uważają tak również Włosi, od których zaczerpnęliśmy przepis na pyszne ciasteczka.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy pergaminem.
  3. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, a figi w drobną kosteczkę.
  4. W misce mieszamy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu dodajemy czekoladę, figi oraz sól.
  5. Rózgą ucieramy masło, kakao i jaja na gładką masę.
  6. Do masy kakaowej dodajemy dobrze wymieszane suche składniki i wyrabiamy całość.
  7. Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na dwie równe części. Z każdej z nich formujemy wałek o grubości 4 cm i delikatnie spłaszczamy.
  8. Wałki ciasta przekładamy na blachę i pieczemy przez około 20 minut.
  9. Następnie wyjmujemy ciasto z pieca i za pomocą noża z piłką kroimy je na plasterki o grubości około 1-1,5 cm.
  10. Plasterki rozkładamy z powrotem na blaszce i pieczemy kolejne 15 minut w temperaturze około 160ºC (bez termoobiegu).
  11. Ciastka można przechowywać dłuższy czas zamknięte w słoju.

Biscotti świetnie smakują z espresso lub jako przekąska do herbaty. Chyba jednak nie będą miały okazji długo zagrzać miejsca w słoiku na ciasteczka. :)

Czekoladowe biscotti z figami i solą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+