Galaretka pinacolada - videoprzepis
Składniki
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 galaretka agrestowa Delecta
- 250 ml naparu z melisy
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 2 łyżeczki aromatu kokosowego Delecta
- ananas
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
Kiedy zabierzecie taki deser pinacolada na imprezę, znajdziesz się na tropikalnej wyspie 🙂 Spróbuj, takie wrażenia kilku smaków to sama przyjemność.
KROK 1: Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzącej wody.
KROK 2: Mleko kokosowe umieścić w rondlu i podgrzać (nie gotować). Dodać do niego rozpuszczoną galaretkę i dobrze wymieszać.
KROK 3: Przelać do słoiczków, wypełniając ok połowę objętości. Słoiczki umieścić w lodówce i pozostawić do stężenia pierwszej warstwy.
KROK 4: Sporządzić mocny napar z melisy, zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, dodać 4 łyżeczki cukru, aromat kokosowy i łyżkę soku z cytryny.
KROK 5: Wlać na ściętą galaretkę kokosową i pozostawić do stężenia na ok. 3-4 godziny.
KROK 6: Przed podaniem na wierzchu galaretek ułożyć kawałki ananasa i posypać podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Po prostu kokosowo-ananasowe szaleństwo. Z nutą aromatu kokosowego, wiórek, mleka kokosowego i melisy zostaniesz mistrzem deserów w swoim domu.