Składniki
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 250 ml wody
- 400 g jagód
- 1 saszetka cukru wanilinowego Delecta
- do podania: jogurt naturalny lub śmietana, listki mięty
Przygotowanie
KROK 1: Masło rozpuść i ostudź. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko, rozpuszczone masło oraz wodę. Najpierw wymieszaj wszystko łyżką, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do woreczka strunowego. Wstaw do lodówki na 30 minut.
KROK 2: Jagody umyj, oczyść i wymieszaj z cukrem wanilinowym.
KROK 3: Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 3-4 części. Weź pierwszą część i rozwałkuj cienko na stolicy obsypanej mąką. Pozostałe ciasto trzymaj zamknięte w woreczku. Wykrawaj z ciasta koła wykrawaczką do pierogów lub szklanką o średnicy 8 cm. Na każde kółko nałóż 1 łyżeczkę jagód, następnie dokładnie zlep brzegi. Pierogi odkładaj na deskę obsypaną mąką i trzymaj pod wilgotną ściereczką. Postępuj tak, aż wykorzystasz całe ciasto i jagody.
KROK 4: Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucaj do niej pierogi partiami po 15 sztuk. Gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawaj polane jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Aneta
06-07-2023
Ocena:
Moje ulubione danie, bardzo polecam