Gofry domowe z bitą śmietaną i owocami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
25 min.
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Gofry jak z budki Takie to proste Delecta
- 2 jajka
- 450 ml mleka
- 70 ml oleju
Bita śmietana:
- 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 1 opakowanie Mix do śmietany Delecta
- 2 łyżeczki (10 g) cukru pudru
Dekoracja:
- ulubione owoce: np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie
Przygotowanie
KROK 1: Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajka, olej i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1 minutę.
KROK 2: Odstaw ciasto na 5 minut. W międzyczasie nagrzej gofrownicę.
KROK 3: Wylewaj porcje ciasta do rozgrzanej gofrownicy i piecz przez ok. 3-4 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Studź na kratce.
KROK 4: Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzony 250 ml śmietanki. Ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji. Mix do śmietany wymieszaj z cukrem pudrem i wsyp do naczynia ze śmietanką. Jeszcze chwilę miksuj. Schłódź w lodówce.
KROK 5: Upieczone gofry podawaj z porcją bitej śmietany i udekoruj ulubionymi owocami.