Frużelina truskawkowa
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
3 x 0,5l
czas przygotowania:
20 min.
Składniki
- 1,2 kg truskawek (1 kg po usunięciu szypułek)
- 1 Dżemix uniwersalny 3:1 Delecta
- 5 łyżek wody
- 330 g cukru
Przygotowanie
KROK 1: Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Większe owoce pokrój na połówki, zaś mniejsze zostaw całe.
KROK 2: Przełóż je do garnka i wymieszaj z dżemixem uniwersalnym. Dodaj wodę. Zagotuj, ciągle mieszając.
KROK 3: Dodaj 330 g cukru i zagotuj ponownie. Od momentu zagotowania trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Garnek zdejmij z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany.
KROK 4: Gorącą frużeliną napełnij czyste, wyparzone słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na kilka minut do góry dnem.