Bakalie w słodkiej zalewie

30 min4 porcje

Konfitury to zamknięte w słoikach słońce, miłość i dom. A skoro sezonowych owoców coraz więcej - czas zrobić przegląd spiżarki i przygotować nowe słoiczki!

Składniki

Nadzienie:

Do przygotowania bakalii w zalewie możesz wykorzystać także Dżemix Uniwersalny Delecta 2:1

Wstęp

Przygotowanie konfitur niektórym kojarzy się z „pospolitym ruszeniem” – kupujemy słoiki, znosimy z targu lub przynosimy od znajomych wiaderka z owocami i poświęcamy cały weekend na tworzenie pyszności. W moim domu natomiast przygotowanie konfitur zawsze odbywało się… ot tak, kiedy tylko przyszła nam ochota na słodkości. Cierpliwie czekający zatem w spiżarce słoiczek z owocami zamkniętymi w słoiczku jest zawsze ratunkiem kiedy coś za nami chodzi albo potrzebujemy wzbogacenia wypieków lub deserów.

Jak przygotować Bakalie w słodkiej zalewie?

Zaczynam od przygotowania małych, dekoracyjnych słoików, ponieważ bakalie w zalewie można wykorzystać jako prezent.

Bakalie siekam na mniejsze kawałki. W niewielkich słoiczkach układam je warstwami (bakalie, pestki, bakalie, pestki), bardzo ściśle. W garnku zagotowuję wodę z cukrem i miodem, a następnie całość odparowuję do objętości 150 ml. Syropem zalewam bakalie do wysokości słoika i szczelnie zakręcam.

Przygotowałam dla Ciebie muzykę, z którą praca będzie przyjemniejsza!

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz