Ślimaczki drożdżowe z serem i orzechami
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Do ciasta:- 1 opakowanie ślimaczków drożdżowych Delecta
- 1 jajo
- 150 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 250 g twarogu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie lukru
- 1 opakowanie orzechów
Przygotowanie
Ślimaczki drożdżowe z serowym sercem to świetna propozycja nie tylko na śniadanie :)
- Rozpuść i przestudź lekko masło.
- Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajo, masło i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min (mieszadła świderki).
- Odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut ( do podwojenia objętości).
- Przygotuj nadzienie: twaróg utrzyj z cukrem wanilinowym.
- Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 45 cm, posmaruj nadzieniem całe ciasto.
- Zwiń jak roladę (w rulon), pokrój ostrym nożem na 12 równych części, umieść w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw ślimaczki do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180°C (czas nagrzewania piekarnika będzie czasem wyrastania ślimaczków).
- Od momentu całkowitego nagrzania piekarnika do 180 stopni C piecz ok. 23 min – do zarumienienia.
- Ciasto polej lukrem i posyp orzechami.
Już nam ślinka cieknie na samą myśl o takim puszystym wypieku. Takie to proste.