
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
 - 1 jajo
 - 100 g zimnej margaryny lub masła
 
- 2 łyżki cukru
 - 400 ml mleka
 - 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym Delecta
 - 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
 
Przygotowanie
Babeczki kruche z budyniowym nadzieniem i cytrynową kruszonką to pyszności w tradycyjnej wersji.
- Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy, wsypując zawartość torebki do głębokiej miski, dodając jajo i tłuszcz.
 - Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
 - Odkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.
 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
 - Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3-4 mmm i foremką do babeczek wycinamy po 2 kółka na każdą babeczkę.
 - Jednym kółkiem wykładamy foremkę, a drugie posłuży nam do "zamknięcia" babeczki. Wyklejone ciastem foremki odkładamy w chłodne miejsce.
 - Przygotowujemy budyń waniliowy z dodatkiem cukru na 400 ml mleka i studzimy, przykrywając garnek folią spożywczą.
 - Gorącym budyniem wypełniamy foremki i przykrywamy wykrojonymi krążkami ciasta, lekko dociskając po bokach.
 - Resztę ciasta zcieramy na wierzch babeczek jak kruszonkę.
 - Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 25 minut (do uzyskania złotego koloru).
 - Studzimy, a po wyjęciu z foremek posypujemy cukrem z wanilią Delecta.
 - Podajemy po wystudzeniu i dekorujemy pikiem.
 
Polecamy szczególnie jako lekką przekąskę między posiłkami, do lunch boxów czy popołudniowej kawy. Są pyszne!





