Babeczki z budyniem i waniliową kruszonką
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
8
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 2 łyżki cukru
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym Delecta
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
Przygotowanie
Babeczki kruche z budyniowym nadzieniem i cytrynową kruszonką to pyszności w tradycyjnej wersji.
- Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy, wsypując zawartość torebki do głębokiej miski, dodając jajo i tłuszcz.
- Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Odkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3-4 mmm i foremką do babeczek wycinamy po 2 kółka na każdą babeczkę.
- Jednym kółkiem wykładamy foremkę, a drugie posłuży nam do "zamknięcia" babeczki. Wyklejone ciastem foremki odkładamy w chłodne miejsce.
- Przygotowujemy budyń waniliowy z dodatkiem cukru na 400 ml mleka i studzimy, przykrywając garnek folią spożywczą.
- Gorącym budyniem wypełniamy foremki i przykrywamy wykrojonymi krążkami ciasta, lekko dociskając po bokach.
- Resztę ciasta zcieramy na wierzch babeczek jak kruszonkę.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 25 minut (do uzyskania złotego koloru).
- Studzimy, a po wyjęciu z foremek posypujemy cukrem z wanilią Delecta.
- Podajemy po wystudzeniu i dekorujemy pikiem.
Polecamy szczególnie jako lekką przekąskę między posiłkami, do lunch boxów czy popołudniowej kawy. Są pyszne!