Creme Brulee - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Creme Brulee to deser, którego nie trzeba przedstawiać. Małe kokilki z pysznym kremem z nutą waniliową to nasza propozycja na popołudnie.

  1. W rondelku na małym ogniu zagotować śmietankę z dodatkiem cukru.
  2. Gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, odstawić z ognia i przestudzić.
  3. Dodać 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego waniliowego Delecta.
  4. Żółtka ubijać mikserem przez około pół minuty.
  5. Dolewać ciepłą śmietanę cienkim strumieniem, cały czas miksując na małych obrotach. Krem ma być gładki i błyszczący.
  6. Piekarnik nagrzać do 100 stopni C. Foremki do zapiekania napełnić masą, wlewając ją przez sitko.
  7. Foremki postawić na blaszce do pieczenia. Wstawić desery do piekarnika i piec ok.50 minut, aż krem będzie ścięty.
  8. Wyjąć, ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
  9. Po schłodzeniu wierzch deseru posypać równą warstwą cukru i opalić go specjalnym palnikiem do creme brulee.
  10. Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka.

Mała porcja deseru zapewni mnóstwo doznań, a naturalny ekstrakt waniliowy Delecta dopełni smaku. Zapraszamy do spróbowania pysznego deseru.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy