Składniki
Składniki:- 2 opakowania Kremu smak irish cream Delecta
- 1000 ml śmietanki 30%
- 5 jaj
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
- Pół słoiczka domowej konfitury
- 125 ml soku pomarańczowego
- Łyżeczka gorzkiego kakao
- Dodatkowo: szablon do dekoracji tortu
Przygotowanie
Czeka Cię impreza i nie masz pomysłu na tort? Sprawdź nasz przepis na piękny, pyszny i efektowny tort.
- Przygotowujemy biszkopt: tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na największych obrotach, stopniowo dodając cukier do momentu całkowitego ubicia.
- Do piany dodajemy żółtka i mieszamy na najmniejszych obrotach miksera.
- Obie mąki łączymy i przesiewamy razem, po czym dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
- Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do tortownicy.
- Wypiekamy w temperaturze 160 stopni C przez 40 min.
- Krem irish cream przygotowujemy wg instrukcji z opakowania, pamiętając o podwojeniu ilości ze względu na dwa użyte opakowania.
- Ostudzony biszkopt dzielimy na 2 części przy pomocy noża do chleba, nasączamy sokiem pomarańczowym.
- Przekładamy konfiturą i kremem irish cream.
- Całość pokrywamy resztą kremu, wyrównujemy i chłodzimy przez 1 h.
- Przy pomocy wcześniej przygotowanego szablonu, dekorujemy schłodzony tort tuż przed podaniem.
Voila i mamy tort rodem z ekskluzywnej cukierni. Z linia produktów La chocolatiere wszystko jest możliwe.