Tort z Wieżą Eiffla - Delektujemy.pl
Trudność: 5 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Składniki:
  • 2 opakowania Kremu smak irish cream Delecta
  • 1000 ml śmietanki 30%
  • 5 jaj
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • Pół słoiczka domowej konfitury
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • Łyżeczka gorzkiego kakao
  • Dodatkowo: szablon do dekoracji tortu

Przygotowanie

Czeka Cię impreza i nie masz pomysłu na tort? Sprawdź nasz przepis na piękny, pyszny i efektowny tort.

  1. Przygotowujemy biszkopt: tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na największych obrotach, stopniowo dodając cukier do momentu całkowitego ubicia.
  3. Do piany dodajemy żółtka i mieszamy na najmniejszych obrotach miksera.
  4. Obie mąki łączymy i przesiewamy razem, po czym dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
  5. Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do tortownicy.
  6. Wypiekamy w temperaturze 160 stopni C przez 40 min.
  7. Krem irish cream przygotowujemy wg instrukcji z opakowania, pamiętając o podwojeniu ilości ze względu na dwa użyte opakowania.
  8. Ostudzony biszkopt dzielimy na 2 części przy pomocy noża do chleba, nasączamy sokiem pomarańczowym.
  9. Przekładamy konfiturą i kremem irish cream.
  10. Całość pokrywamy resztą kremu, wyrównujemy i chłodzimy przez 1 h.
  11. Przy pomocy wcześniej przygotowanego szablonu, dekorujemy schłodzony tort tuż przed podaniem.

 Voila i mamy tort rodem z ekskluzywnej cukierni. Z linia produktów La chocolatiere wszystko jest możliwe.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy