fbpx
Tort z Wieżą Eiffla - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort z Wieżą Eiffla
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 5
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 60

Składniki

Składniki:
  • 2 opakowania Kremu smak irish cream Delecta
  • 1000 ml śmietanki 30%
  • 5 jaj
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • Pół słoiczka domowej konfitury
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • Łyżeczka gorzkiego kakao
  • Dodatkowo: szablon do dekoracji tortu

Przygotowanie

Czeka Cię impreza i nie masz pomysłu na tort? Sprawdź nasz przepis na piękny, pyszny i efektowny tort.

  1. Przygotowujemy biszkopt: tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na największych obrotach, stopniowo dodając cukier do momentu całkowitego ubicia.
  3. Do piany dodajemy żółtka i mieszamy na najmniejszych obrotach miksera.
  4. Obie mąki łączymy i przesiewamy razem, po czym dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
  5. Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do tortownicy.
  6. Wypiekamy w temperaturze 160 stopni C przez 40 min.
  7. Krem irish cream przygotowujemy wg instrukcji z opakowania, pamiętając o podwojeniu ilości ze względu na dwa użyte opakowania.
  8. Ostudzony biszkopt dzielimy na 2 części przy pomocy noża do chleba, nasączamy sokiem pomarańczowym.
  9. Przekładamy konfiturą i kremem irish cream.
  10. Całość pokrywamy resztą kremu, wyrównujemy i chłodzimy przez 1 h.
  11. Przy pomocy wcześniej przygotowanego szablonu, dekorujemy schłodzony tort tuż przed podaniem.

 Voila i mamy tort rodem z ekskluzywnej cukierni. Z linia produktów La chocolatiere wszystko jest możliwe.

Tort z Wieżą Eiffla

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+