Panna cotta z ciasteczkiem czekoladowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
40 min.
Składniki
Mus:- 500 ml śmietanki 30-36% tł.
- 125 ml wody
- garść malin
- 50g cukru
- 1 łyżeczka żelatyny Delecta
- 100 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 70 g mąki
- mała szczypta soli
Przygotowanie
Panna cotta w wersji z białą czekoladą i malinami. Podana na małym czekoladowym ciasteczku – poczuj się mistrzem deserów w swoim domu.
- Do garnka wlej schłodzoną śmietankę, a następnie podgrzej.
- Połącz wszystkie składniki, energicznie mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Po zagotowaniu przelej przez sitko o drobnych oczkach i wlej do silikonowych foremek.
- Po wystudzeniu, przełóż do lodówki na 4 godziny.
- W tym czasie przygotuj ciasto (posłuży ono do przygotowania ciasteczek pod spód panna cotty).
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.
- Przygotuj małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej powierzchni) natłuść ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Masło włóż do rondla i roztop.
- Dodaj czekoladę połamaną na kostki i cały czas mieszając roztop.
- W oddzielnej misce zmiksuj jaja z cukrem. Dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie zmiksuj lub wymieszaj rózgą na gładką masę.
- Dodaj mąkę oraz sól i zmiksuj na jednolite ciasto.
- Przełóż do przygotowanej blaszki, piecz ok. 30 minut, po czym wystudź.
- Wytnij z ciasta okręgi o średnicy zbliżonej do średnicy panna cotty.
- Zastygniętą panna cottę wyjmij z lodówki i delikatnie wyjmij z kokilek (możesz je wcześniej na moment zamaczać w gorącej wodzie, aby łatwiej odeszły).