Panna cotta z ciasteczkiem czekoladowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 min.

Składniki

Mus:
  • 500 ml śmietanki 30-36% tł.
  • 125 ml wody
  • garść malin
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
Ciasteczko:
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 70 g mąki
  • mała szczypta soli

Przygotowanie

Panna cotta w wersji z białą czekoladą i malinami. Podana na małym czekoladowym ciasteczku – poczuj się mistrzem deserów w swoim domu.

  1. Do garnka wlej schłodzoną śmietankę, a następnie podgrzej.
  2. Połącz wszystkie składniki, energicznie mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Po zagotowaniu przelej przez sitko o drobnych oczkach i wlej do silikonowych foremek.
  4. Po wystudzeniu, przełóż do lodówki na 4 godziny.
  5. W tym czasie przygotuj ciasto (posłuży ono do przygotowania ciasteczek pod spód panna cotty).
  6. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.
  7. Przygotuj małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej powierzchni) natłuść ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Masło włóż do rondla i roztop.
  9. Dodaj czekoladę połamaną na kostki i cały czas mieszając roztop.
  10. W oddzielnej misce zmiksuj jaja z cukrem. Dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie zmiksuj lub wymieszaj rózgą na gładką masę.
  11. Dodaj mąkę oraz sól i zmiksuj na jednolite ciasto.
  12. Przełóż do przygotowanej blaszki, piecz ok. 30 minut, po czym wystudź.
  13. Wytnij  z ciasta okręgi o średnicy zbliżonej do średnicy panna cotty.
  14. Zastygniętą panna cottę wyjmij z lodówki i delikatnie wyjmij z kokilek (możesz je wcześniej na moment zamaczać w gorącej wodzie, aby łatwiej odeszły).

 

Panna cotta z ciasteczkiem czekoladowym - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy