Choinka z piernikowych bułeczek
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
14
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Składniki:- 1/2 opakowania Piernika Duża Blacha Delecta
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie Cukru z wanilią Delecta
- 150 g masła
- 2 jaja
- 100 ml wody
- cukier puder do dekoracji
- 1 opakowanie orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Choinkę nie tylko można udekorować bombkami czy pierniczkami. Można też choinkę wypiec w formie bułeczek cynamonowych. Dodatkowo będzie to super dekoracja.
- Orzechy laskowe prażymy w piekarniku (170°C przez 5 minut).
- Studzimy, usuwamy skórki a następnie mielimy maszynką lub bardzo drobno rozdrabniamy w moździerzu.
- Masło rozpuszczamy, przelewamy do misy miksera, dodajemy jaja, mąkę, wodę, zmielone orzechy oraz ½ torebki opakowania ciasta Piernik Duża blacha.
- Miksujemy płaskim mieszadłem lub zagniatamy ręką.
- Ciasto powinno mieć konsystencję twardą, podatną na formowanie. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki.
- Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
- Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 10 równych części.
- Z każdej części robimy długi wałek, a następnie zwijamy go w “ślimaczka”.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem i układamy na niej ślimaczki w kształt choinki.
- Pieczemy około 45 minut w 170°C.
- Wystudzoną choinkę sypiemy cukrem pudrem lub cukrem z wanilią.
Z takich cynamonowych bułeczek można przygotować każdy kształt ? Choinka na pewno będzie wyjątkowym ciastem na świątecznym stole.