Pierniczki Aniołki z konfiturą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
40
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 1 jajo
- 70 g masła
- słoiczek domowej konfitury
Przygotowanie
Czy Boże Narodzenie może obyć się bez pierniczków? Oczywiście, że nie! Nasza rodzinka aniołków w tym roku zaskakuje i proponuje pyszne, chrupiące i pachnące korzennymi przyprawami ciasteczka z konfiturą.
- Przygotowujemy ciasto na pierniczki wg instrukcji z opakowania, mieszając zawartość opakowania z jajem i masłem (masło w pokojowej temperaturze).
- Zagniecione ciasto odstawiamy do zamrażarki na 30 min.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką i wykrawamy pierniczki przy pomocy foremek dostępnych w opakowaniu. Najlepiej sprawdzą się foremki z aniołkiem z gwiazdką i sercem.
- W połowie przygotowanych pierniczków, przy pomocy noża wykrawamy otwory w kształcie gwiazdek lub serduszek.
- Tak przygotowane aniołki przenosimy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
- Pieczemy przez 10-13 min. w temp 170°C.
- Po wystudzeniu przekładamy aniołki konfiturą, umieszczając na dole pierniczek bez otworu, na górze ten z otworem.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Piękne, kruche pierniczki z niespodzianką w środku to super propozycja na święta. Ale czy dotrwają? Może lepiej upiec 2 porcje ?