Pierniczki Aniołki z konfiturą - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 40
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Czy Boże Narodzenie może obyć się bez pierniczków? Oczywiście, że nie! Nasza rodzinka aniołków w tym roku zaskakuje i proponuje pyszne, chrupiące i pachnące korzennymi przyprawami ciasteczka z konfiturą.

  1. Przygotowujemy ciasto na pierniczki wg instrukcji z opakowania, mieszając zawartość opakowania z jajem i masłem (masło w pokojowej temperaturze).
  2. Zagniecione ciasto odstawiamy do zamrażarki na 30 min.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką i wykrawamy pierniczki przy pomocy foremek dostępnych w opakowaniu. Najlepiej sprawdzą się foremki z aniołkiem z gwiazdką i sercem.
  4. W połowie przygotowanych pierniczków, przy pomocy noża wykrawamy otwory w kształcie gwiazdek lub serduszek.
  5. Tak przygotowane aniołki przenosimy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
  6. Pieczemy przez 10-13 min. w temp 170°C.
  7. Po wystudzeniu przekładamy aniołki konfiturą, umieszczając na dole pierniczek bez otworu, na górze ten z otworem.
  8. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Piękne, kruche pierniczki z niespodzianką w środku to super propozycja na święta. Ale czy dotrwają? Może lepiej upiec 2 porcje ?

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy