Składniki
Ciasto- 3 jaja
- 200 g mąki
- 200 ml zimnego mleka
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
- 1 łyżka stopionego masła lub oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- Szczypta soli
- 1 opakowanie Kremu irish cream Delecta
- 100 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Pamiętacie smak gofrów? Od razu przywołuje na myśl wakacje… Wystarczy udekorować je pysznym kremem i ulubionymi owocami i można sobie zrobić lato nawet w środku zimy!
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Resztę składników miksujemy, na koniec dodając ubite białko.
- Na posmarowaną olejem, rozgrzaną gofrownicę nakładamy łyżką ciasto i pieczemy do zarumienienia
- Miksujemy około 3 minut składniki na krem. Gotową masą dekorujemy gofry.
- Dodajemy ulubione owoce i bakalie.
- Do gofrów wbijamy emocjonalne piki.
Z kremem na bazie serca mascarpone świetnie komponują się truskawki, jagody i borówki! Warto pamiętać, że gofry to na tyle wdzięczny deser, że można je zjeść z czym tylko zechcemy!