Składniki
- 200g ryżu arborio
- 200 ml wody
- 400 ml mleka 3,2%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 1 łyżeczka aromatu kokosowego Delecta
- 1 łyżka masła
- 500g owoców sezonowych (wiśnie, truskawki, maliny)
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie
KROK 1 - W rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy ryż przez ok. 2 minuty.
KROK 2 - Następnie wlewamy wodę, mieszamy, po dwóch minutach dolewamy mleko, dodajemy cukier z wanilią i łyżeczkę aromatu kokosowego.
KROK 3 - Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, dopóki cały płyn się nie zredukuje.
KROK 4 - W międzyczasie bierzemy ok. 300g owoców, podduszamy z 3 łyżeczkami cukru i gotujemy ok. 5 minut. Jeżeli został Wam dżem wiśniowy, możecie użyć 🙂
KROK 5 - Gotowy ryż układamy w słoiczkach naprzemiennie z ciepłymi owocami.
KROK 6 - Dekorujemy świeżymi owocami sezonowymi.