Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- 125 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 90 g białka
- 445 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- draże czekoladowe
- 200 g cukru
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta
- białe konfetti i czarny flamaster
Przygotowanie
Jak wszyscy wiemy, pandy to słodkie zwierzęta. Tym razem nie jest inaczej – sama słodycz!
- Przygotowujemy formę do babeczek oraz kolorowe papierowe foremki na babeczki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- W misce mieszamy na gładką masę: jaja, mleko, kakao, olej oraz zawartość torebki z mieszanką do babeczek.
- Gotową masę przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
- Składniki na krem miksujemy aż do uzyskania konsystencji masy.
- Lukier królewski przygotowujemy, miksując cukier puder z sokiem z cytryny i białkiem. Szczegółowy przepis na lukier znajdziesz tu.
- Na spodeczku wysypujemy biały cukier. Lukrem polewamy wierzch schłodzonych babeczek, a następnie każdą z nich zanurzamy w cukrze tak, aby babeczka zyskała „futerko”.
- Z czekoladowych draży na wierzchu babeczki robimy nos, uszy i podstawę oczu pandy, a inne czekoladowe posypki lub wiórki czekoladowe wykorzystujemy do stworzenia pozostałej części pyszczka.
- Na białym konfetti rysujemy czarne kropki i umieszczamy je na drażach czekoladowych imitujących oczy.
- Na koniec babeczki ozdabiamy pikiem.
Czy ktoś się oprze?