
Trudność:
3 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
240 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
 - 2 jaja
 - 100 ml mleka
 - 100 ml oleju
 - 2 łyżki kakao
 
- 125 g serka mascarpone
 - 250 ml śmietanki 36%
 
- 90 g białka
 - 445 g cukru pudru
 - 2 łyżki soku z cytryny
 
- draże czekoladowe
 - 200 g cukru
 - 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta
 - białe konfetti i czarny flamaster
 
Przygotowanie
Jak wszyscy wiemy, pandy to słodkie zwierzęta. Tym razem nie jest inaczej – sama słodycz!
- Przygotowujemy formę do babeczek oraz kolorowe papierowe foremki na babeczki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
 - W misce mieszamy na gładką masę: jaja, mleko, kakao, olej oraz zawartość torebki z mieszanką do babeczek.
 - Gotową masę przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
 - Składniki na krem miksujemy aż do uzyskania konsystencji masy.
 - Lukier królewski przygotowujemy, miksując cukier puder z sokiem z cytryny i białkiem. Szczegółowy przepis na lukier znajdziesz tu.
 - Na spodeczku wysypujemy biały cukier. Lukrem polewamy wierzch schłodzonych babeczek, a następnie każdą z nich zanurzamy w cukrze tak, aby babeczka zyskała „futerko”.
 - Z czekoladowych draży na wierzchu babeczki robimy nos, uszy i podstawę oczu pandy, a inne czekoladowe posypki lub wiórki czekoladowe wykorzystujemy do stworzenia pozostałej części pyszczka.
 - Na białym konfetti rysujemy czarne kropki i umieszczamy je na drażach czekoladowych imitujących oczy.
 - Na koniec babeczki ozdabiamy pikiem.
 
Czy ktoś się oprze?





