Walentynkowe brownie z chilli i truskawkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
- 3 jaja
- 150 ml oleju
- ½ łyżeczki chilli
- 1 jajo
- 75 g margaryny
- 250 g truskawek
Przygotowanie
Ważne chwile zasługują na wyjątkową celebrację - brownie z chili i truskawkami świetnie sprawdzi się na specjalne okazje.
- Rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do wystudzenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Ciasto przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem i powoli dodajemy zawartość torebki z ciastem, dosypując sypkie chili.
- Całość miksujemy przez około 4 minuty, aż uzyskamy jednolitą masę.
- Przekładamy ciasto do formy w kształcie serca wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika nakłuwamy wierzch widelcem.
- Do głębokiej miski wsypujemy zawartość torebki z masą czekoladową, dodajemy jajo i roztopioną margarynę mieszając do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przygotowaną masę wykładamy na upieczone ciasto.
- Natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kolejne 9 minut.
- Na koniec upieczone ciasto (wierzchnia warstwa powinna być z góry sucha, w środku półpłynna) dekorujemy kawałkami truskawek i ulubionym pikiem.
To deser w sam raz na świętowanie we dwoje - na pewno jednak nada się także na inne okazje. :)