Składniki
Składniki- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła kakaowego lub oleju kokosowego
- 4 jaja
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
- 6 fig Bakalland
- 50 g migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Niespodziewani goście? Bez obaw - ciasto ucierane z figami zrobimy szybko i zdążymy ich zachwycić!
- W garnuszku topimy masło kakaowe lub olej kokosowy.
- Następnie ubijamy mikserem na puch jaja z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli.
- Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wlewamy roztopione i wystudzone masło, kolejno wsypując przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Całość miksujemy aż do połączenia się składników.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C (bez termoobiegu).
- Figi kroimy w ósemki, po czym dodajemy do ciasta.
- Masę przekładamy do okrągłej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch posypujemy siekanymi migdałami.
- Ciasto pieczemy przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku.
- Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.
Kochamy łatwe wypieki - to jeden z nich, któremu nie musimy poświęcać dużo czasu. Zawsze wyjdzie pysznie!