Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
- 3 łyżki kakao
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g masła
- 25 g masła
- 1 łyżka cukru
- 35 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 35 g żurawiny Bakalland
Przygotowanie
Zapleciona w warkocz chałka to pyszny smak dzieciństwa. Z masłem lub ulubioną konfiturą będzie pyszną propozycją na śniadanie!
- Do garnka wlewamy mleko z masłem.
- Całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła, po czym studzimy, aż roztwór będzie lekko ciepły (około 40ºC).
- Do zawartości opakowania z ciastem drożdżowym dodajemy kakao, jaja i stopniowo wlewamy lekko ciepłe mleko z roztopionym masłem. Całość miksujemy około 5 minut, aż do połączenia się składników na jednolitą masę.
- Gotową masę przykrywamy suchą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Siekamy bakalie, które następnie mieszamy z miękkim masłem i cukrem.
- Z wyrośniętego ciasta zaplatam chałkę i posypujemy bakaliami.
- Pozostawiamy jeszcze chwilkę do wyrośnięcia i pieczemy przez 40 minut w nagrzanym piekarniku.
- Gotową chałkę dekorujemy ulubionym pikiem.
Czekoladowa wariacja na temat klasycznej chałki jest jeszcze smaczniejsza - i bardzo prosta w wykonaniu!