Chałka czekoladowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Kruszonka:

Przygotowanie

Zapleciona w warkocz chałka to pyszny smak dzieciństwa. Z masłem lub ulubioną konfiturą będzie pyszną propozycją na śniadanie!

  1. Do garnka wlewamy mleko z masłem.
  2. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła, po czym studzimy, aż roztwór będzie lekko ciepły (około 40ºC).
  3. Do zawartości opakowania z ciastem drożdżowym dodajemy kakao, jaja i stopniowo wlewamy lekko ciepłe mleko z roztopionym masłem. Całość miksujemy około 5 minut, aż do połączenia się składników na jednolitą masę.
  4. Gotową masę przykrywamy suchą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  6. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Siekamy bakalie, które następnie mieszamy z miękkim masłem i cukrem.
  7. Z wyrośniętego ciasta zaplatam chałkę i posypujemy bakaliami.
  8. Pozostawiamy jeszcze chwilkę do wyrośnięcia i pieczemy przez 40 minut w nagrzanym piekarniku.
  9. Gotową chałkę dekorujemy ulubionym pikiem.

Czekoladowa wariacja na temat klasycznej chałki jest jeszcze smaczniejsza - i bardzo prosta w wykonaniu!

Chałka czekoladowa - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy