Chałka czekoladowa

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 10 porcji
  • 20min
  • 0
Chałka czekoladowa

Chałka czekoladowa

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 10 porcji
  • 20min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Kruszonka:

Jak przygotować chałkę czekoladową?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Zapleciona w warkocz chałka to pyszny smak dzieciństwa. Z masłem lub ulubioną konfiturą będzie pyszną propozycją na śniadanie!

  1. Do garnka wlewamy mleko z masłem.
  2. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła, po czym studzimy, aż roztwór będzie lekko ciepły (około 40ºC).
  3. Do zawartości opakowania z ciastem drożdżowym dodajemy kakao, jaja i stopniowo wlewamy lekko ciepłe mleko z roztopionym masłem. Całość miksujemy około 5 minut, aż do połączenia się składników na jednolitą masę.
  4. Gotową masę przykrywamy suchą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  6. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Siekamy bakalie, które następnie mieszamy z miękkim masłem i cukrem.
  7. Z wyrośniętego ciasta zaplatam chałkę i posypujemy bakaliami.
  8. Pozostawiamy jeszcze chwilkę do wyrośnięcia i pieczemy przez 40 minut w nagrzanym piekarniku.
  9. Gotową chałkę dekorujemy ulubionym pikiem.

Czekoladowa wariacja na temat klasycznej chałki jest jeszcze smaczniejsza – i bardzo prosta w wykonaniu!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Chałka czekoladowa
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0