Chałka czekoladowa

1 h 30 min10 porcjiŁatwy

Składniki

Składniki

Do kruszonki

Pobierz piki

Wstęp

Chałka kojarzy mi się z warkoczami z dzieciństwa. Kiedy moje koleżanki plotły misterne kłosy swoim lalkom, moje zawsze kończyły z wielkim kołtunem na czubku głowy. Z pomocą przyszła moja mama, która przygotowała paski drożdżowego ciasta i krok po kroku nauczyła mnie jak pleść warkocze. Od tamtej pory zapach rumianej chałki kojarzy mi się z zapowiedzią dobrego dnia!

Jak przygotować Chałkę czekoladową?

Do garnka wlewam mleko z masłem. Całość podgrzewam do rozpuszczenia masła, po czym studzę aż roztwór będzie lekko ciepły (około 40ºC).

Następnie wsypuję zawartość opakowania ciasta drożdżowego do dzieży miksera, dodaję kakao, jaja i stopniowo wlewam lekko ciepłe mleko z roztopionym masłem. Całość miksuję około 5 minut, aż do połączenia się składników na jednolitą masę. Gotową masę przykrywam suchą ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Siekam bakalie, które następnie mieszam z miękkim masłem i cukrem. Z wyrośniętego ciasta zaplatam chałkę i posypuję bakaliami. Pozostawiam jeszcze chwilkę do wyrośnięcia i kiedy piekarnik nagrzeje się do 180 stopni, piekę 40 minut.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...