Chleb z nasion i bakalii

50 min16 porcjiŁatwy

Bywa, że odwiedzam osiedlową piekarnię późnym popołudniem i okazuje się, że mojego ulubionego chleba już nie ma. Nic straconego! Potrzebuję 10 minut na przygotowanie składników i zagniecenie ciasta, a rano wstawiam do piekarnika i po 20 minutach na stole ląduje domowy chlebek z ziaren i bakalii.

Składniki

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki mieszam w miseczce. Syrop klonowy, olej i wodę mieszam w kubku i stopniowo dolewam do miseczki z suchymi skladnikami. Ciasto powinno być bardzo gęste i zwarte.

Tak przygotowaną masę przekładam do silikonowej keksówki, wyrównuję wierzch i odstawiam na całą noc pod przykryciem. Ciasto jest gotowe, gdy utrzymuje kształt po odsunięciu ścianek foremki.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni i wstawiam chleb na 20 min na środkową półkę piekarnika. Upieczony chleb wyjmuję z formy, umieszczam do góry dnem na kratce i piekę przez 30-40 minut.