Makaroniki migdałowe z kremem czekoladowym
Trudność:
5 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 100 g białek (z około 3 jajek) w temperaturze pokojowej
- 110 g migdałów blanszowanych Bakalland
- 200 g cukru pudru
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru migdałowego Delecta
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżeczki mleka w proszku
- 50 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Każdego dnia mierzymy się z trudnościami, odczuwamy radość, wdzięczność, miłość. Każdą z tych emocji najlepiej dzieli się z najbliższymi. Tym, którzy stoją obok nas niezależnie od sytuacji - warto podziękować :)
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C (bez termoobiegu).
- Blachę wykładamy niewoskowanym papierem do pieczenia.
- Migdały mielimy, a następnie przesiewamy przez sitko z cukrem pudrem.
- Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo drobny cukier, łyżka po łyżce oraz cukier smak migdałowy Delecta. Dalej ubijamy.
- Dodajemy przesiane migdały z cukrem pudrem, mieszamy do połączenia składników (nie za długo).
- Przygotowujemy rękaw cukierniczy z okrągłą nasadką (około 1 cm).
- Masę przekładamy do rękawa, po czym wyciskamy na blasze nieduże makaroniki o średnicy około 2,5 cm, pozostawiając między nimi spore odstępy.
- Po zapełnieniu całej blaszki odstawiamy ją na czas od 30 minut do 1 godziny, by makaroniki się wysuszyły.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 8 - 10 minut.
- Po tym czasie odstawiamy do lekkiego przestudzenia i przenosimy na kratkę.
- Czekoladę połamaną w kostki, masło i cukier umieszczamy w rondlu.
- Podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia składników.
- Mleko w proszku rozrabiamy w mleku, dodajemy do masy, podgrzewamy i mieszamy rózgą, aż składniki się połączą.
- Krem studzimy, przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na makaroniki, a następnie przykładamy drugie ciasteczko.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!