Marchewkowe muffinki z figami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
- 150 ml oleju
- 100 ml wody
- skórka otarta z cytryny
- 3 duże jajka
- 120 g pokrojonych orzechów laskowych Bakalland
- 120 g pokrojonych rodzynek Bakalland
- 120 g pokrojonych fig Bakalland
- 1 opakowanie pestek dyni Bakalland
Przygotowanie
Znacie ten schemat? Niewinna dyskusja, argumenty, jedno niebezpieczne zdanie i kłótnia gotowa. Na zgodę w takiej sytuacji warto mieć słodką niespodziankę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Mieszankę do wypieku ciasta marchewkowego przygtowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, łącząc z jajami, wodą i olejem.
- Do masy dodajemy bakalie i skórkę cytrynową.
- Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką do momentu, gdy nie będzie widać suchej mąki.
- Przygotowujemy formę do muffinek, wykładając papilotkami.
- Ciasto wykładamy do papilotek, a wierzch posypujemy pestkami dyni.
- Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy do suchego patyczka.