Składniki
Ciasto:- 4 jaja
- 40 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka octu
- 1 słoik jabłek prażonych Bakalland
- 2 opakowania budyniu smak śmietankowy Delecta
- 700 ml mleka
- 80 g cukru
- 150 g ubitej na sztywno śmietany 30%
- 5 łyżeczek żelatyny Delecta
- 1 opakowanie posiekanych orzechów laskowych Bakalland
- 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
- sok z 1 cytryny
- 50 ml wódki gorzkiej żołądkowej
Przygotowanie
Ciasto królewskie - obok wuzetki i ciasta marmurkowego - to kultowy wypiek z dzieciństwa. W latach 90-tych przepisy na ten torcik krążyły wśród wszystkich mam. Pamiętacie jeszcze inne kultowe wypieki z dawnych lat?
- Przesiewamy mąki.
- Orzechy blendujemy na "proszek" lub rozdrabniamy w moździerzu.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Żółtka oddzielamy od białek, następnie umieszczamy w miseczce, dodajemy do nich proszek do pieczenia i ocet.
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
- Dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy.
- Dodajemy mąki i sproszkowane orzechy, ponownie mieszamy do połączenia.
- Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez około 50 minut.
- Poncz przygotowujemy mieszając wódkę z sokiem z cytryny.
- Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 blaty, nasączając ponczem.
- Budynie gotujemy z cukrem w 700 ml mleka, a następnie przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do wystudzenia.
- Śmietanę miksujemy na sztywno, dodając na samym końcu po łyżce wystudzonego budyniu.
- Żelatynę mieszamy z wrzątkiem.
- Ponad połowę wlewamy do masy śmietanowo-budyniowej wąskim strumieniem, cały czas miksując.
- Drugą część wlewamy do jabłek i mieszamy dokładnie łyżką.
- Spód tortu kładziemy na paterze, nakładamy na niego obręcz tortownicy.
- Blat smarujemy warstwą kremu budyniowego, zostawiając trochę na górę.
- Następnie nakładamy wszystkie jabłka i przykrywamy drugim blatem.
- Na wierzch wykładamy resztę kremu i posypujemy prażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!