Tort orzechowy z jabłkami

2 h 16 porcjiTrudny

Ciasto królewskie - obok wuzetki i ciasta marmurkowego - to kultowy wypiek z mojego dzieciństwa. Przepisy na ten torcik krążyły wśród wszystkich mam przyprowadzających dzieci do mojego przedszkola. Pamiętacie jeszcze inne kultowe wypieki z dawnych lat?

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta zaczynam od przesiania mąki. Orzechy blenduję na „proszek” lub rozdrabniam w moździerzu.

Żółtka oddzielam od białek. Żółtka umieszczam w miseczce, dodaję do nich proszek do pieczenia i ocet. Białka ubijam na sztywno z cukrem. Następnie dodaję żółtka i całość delikatnie mieszam. Dodaję mąki i sproszkowane orzechy, ponownie mieszam do połączenia. Masę przekładam do tortownicy i piekę przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony biszkopt studzę i przekrawam na 2 blaty, nasączając ponczem.

Budynie gotuję z cukrem w 700 ml mleka, a następnie przykrywam szczelnie folią i odstawiam do wystudzenia. Śmietanę miksuję na sztywno, dodając na samym końcu po łyżce wystudzonego budyniu.

Żelatynę mieszam z wrzątkiem. Ponad połowę wlewam do masy śmietanowo-budyniowej wąskim strumieniem, cały czas miksując.Drugą część wlewam do jabłek i mieszam dokładnie łyżką.

Spód tortu kładę na paterze, nakładam na niego obręcz tortownicy. Blat smaruję warstwą kremu budyniowego, zostawiając trochę na górę. Następnie nakładam wszystkie jabłka i przykrywam drugim blatem. Na wierzch wykładam resztę kremu i posypuję prażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.