2h 16 porcji Trudny
Tort orzechowy z jabłkami

Tort orzechowy z jabłkami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Poncz:

  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml wódki gorzkiej żołądkowej

Jak przygotować tort orzechowy z jabłkami?

Ciasto królewskie – obok wuzetki i ciasta marmurkowego – to kultowy wypiek z dzieciństwa. W latach 90-tych przepisy na ten torcik krążyły wśród wszystkich mam. Pamiętacie jeszcze inne kultowe wypieki z dawnych lat?

  1. Przesiewamy mąki.
  2. Orzechy blendujemy na „proszek” lub rozdrabniamy w moździerzu.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
  4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Żółtka oddzielamy od białek, następnie umieszczamy w miseczce, dodajemy do nich proszek do pieczenia i ocet.
  6. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
  7. Dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy.
  8. Dodajemy mąki i sproszkowane orzechy, ponownie mieszamy do połączenia.
  9. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez około 50 minut.
  10. Poncz przygotowujemy mieszając wódkę z sokiem z cytryny.
  11. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 blaty, nasączając ponczem.
  12. Budynie gotujemy z cukrem w 700 ml mleka, a następnie przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do wystudzenia.
  13. Śmietanę miksujemy na sztywno, dodając na samym końcu po łyżce wystudzonego budyniu.
  14. Żelatynę mieszamy z wrzątkiem.
  15. Ponad połowę wlewamy do masy śmietanowo-budyniowej wąskim strumieniem, cały czas miksując.
  16. Drugą część wlewamy do jabłek i mieszamy dokładnie łyżką.
  17. Spód tortu kładziemy na paterze, nakładamy na niego obręcz tortownicy.
  18. Blat smarujemy warstwą kremu budyniowego, zostawiając trochę na górę.
  19. Następnie nakładamy wszystkie jabłka i przykrywamy drugim blatem.
  20. Na wierzch wykładamy resztę kremu i posypujemy prażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.
  21. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Średnia: 3,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...