Składniki
Migdałowe koszyczki:- 60 g mąki
- 50 g masła roztopionego
- 100 g cukru
- 4 białka
- 80 g płatków migdałowych Bakalland
- 6 jaj (żółtka i białka osobno)
- 200 g czekolady gorzkiej
- 20 g masła
- 200 g cukru
- 5 białek
- śmietanka 30% schłodzona
- 1 łyżka cukru pudru
- konfitura żurawinowa
Przygotowanie
Wiedzieliście, że Warszawa słynie nie tylko z wuzetki? Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować tego słodko-kwaśnego ciastka.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
- Mieszamy wszystkie składniki na ciasto ze sobą.
- Rozprowadzamy cienkie okrągłe warstwy ciasta (średnicy około 8 cm) na blachę.
- Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 6-7 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i szybko przekładamy każdy placek na odwrócone szklanki, zaginając brzegi ciasta, tak by uformować koszyczki.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Do przygotowania musu czekoladowego rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
- Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia.
- Dodajemy żółtka jedno po drugim, cały czas mieszając.
- Ubijamy białka na sztywną pianę.
- Dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy, tak by piana nie opadła.
- Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i odstawiamy do lodówki.
- Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając od czasu do czasu cukier.
- Przekładamy masę do rękawa.
- Szprycujemy bezowe krążki (średnicy około 6 cm) w kształcie korony, na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia.
- Suszymy w piecu, w temperaturze 120 stopni C około 45 minut.
- Bezy powinny wyjść suche i chrupkie.
- Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.
- Przed podaniem szprycujemy mus czekoladowy w koszyczki, dodajemy jedną łyżeczkę konfitury żurawinowej, bitej śmietany, a na wierzchu delikatnie układamy bezy.
- Dekorujemy pikami.
Duża, miękka i puszysta zygmuntówka miłościwie nam panuje w wybranych kawiarniach i cukierniach w Warszawie, a teraz także w Waszych domach.