Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 130-150 ml mleka
- 100 g twarogu półtłustego zmielonego
- 1 opakowanie drożdży instant Delecta
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ szklanki rodzynek Bakalland
- 1 szklanka cukru pudru
- 5-6 łyżek wody
Przygotowanie
Mazury i Warmia kuchem stoją! Ta pyszna babka drożdżowa to częsty gość w domach i kawiarniach tego regionu. Dzięki naszemu przepisowi skusi się na nią cała Polska!
- Wsypujemy wszystkie sypkie składniki do miski i mieszamy. Wbijamy do nich żółtka.
- W rondelku rozpuszczamy masło, a gdy zacznie skwierczeć wlewamy mleko.
- Zawartość rondelka wlewamy do ciasta, dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.
- Ciasto wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach około 6 minut. Możemy użyć drewnianej grubej kopyści. Ciasto ma być gęste, dające się nakładać łyżką.
- Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odsączamy.
- Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy rodzynki i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Foremkę do babki smarujemy masłem.
- Nakładamy ciasto do foremki, do połowy jej wysokości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45-55 minut.
- Przygotowujemy lukier: mieszamy za pomocą trzepaczki cukier puder z wodą tak, żeby powstała gęsta, biała, aksamitna masa lub korzystamy z tego przepisu.
- Polewamy nim babkę i odstawiamy do stężenia, a na koniec dekorujemy ulubionym pikiem.
Masło i miód mogą uzupełnić pyszny smak kucha - polecamy eksperymenty z ulubionymi dodatkami!