Galaretka z panna cottą i chrustem migdałowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Panna cotta:Chrust:

Przygotowanie

Nawet prosty deser można urozmaicić efektownym dodatkiem. Klasyczne połączenie galaretki ze śmietankową pierzynką uzupełnione chrupiącą kruszonką przygotowaną z migdałów w karmelu jest po prostu pyszne.
  1. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i rozlewamy do trzech niskich szklaneczek.
  2. Galaretkę odstawiamy do stężenia na około 1 godzinę do lodówki.
  3. Śmietankę gotujemy przez około 10 minut z dodatkiem cukru i pokruszonej wanilii.
  4. Gorącą śmietanę mieszamy z rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatyną, a następnie studzimy.
  5. Lekko wystudzony płyn śmietankowy wylewamy na stężałą galaretkę.
  6. Migdały prażymy na suchej patelni.
  7. Cukier topimy na patelni do momentu, aż będzie płynny.
  8. Dodajemy uprażone migdały i mieszamy do momentu, gdy cukier oblepi migdały.
  9. Gdy płatki ostygną łamiemy je na mniejsze części i układamy na wierzchu deseru.
  10. Wykańczamy czekoladowymi serduszkami.
  11. Dekorujemy pikiem.

Nie mogło zabraknąć także czekoladowej kropki nad "i"!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy